Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Καζάνι που βράζει η Ελλάδα

Επιτέλους ξύπνησαν οι Έλληνες μετά την χρόνια και επικίνδυνη απάθεια και σήκωσαν κεφάλι!

Τα τεκταινόμενα εν Αθήναις λίγο- πολύ όλοι τα γνωρίζουμε. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες τα βιώνουμε κιόλας, με πορείες, διαδηλώσεις, «Αγανακτισμένους», περικοπές και μέτρα λιτότητας. Κι όσο το πορτοφόλι μικραίνει, τόσο αντιδρούμε περισσότερο.

Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης (αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς) και τα πιθανά σενάρια για εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο, ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά πως να αντιδράσει: Διεκδικώντας και διαδηλώνοντας.

Πολλοί βέβαια είναι εκείνοι που θεωρούν πως οι διαμαρτυρίες τέτοιου τύπου είναι απολιτίκ, άκαρπες και ανούσιες αλλά βάσει αποτελέσματος, δεν έχουμε καταφέρει και λίγα τις τελευταίες μέρες.

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα είναι οι διαδηλώσεις για τη διαφθορά και την ανεπάρκεια της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο κόσμος πια έχει ξυπνήσει. Πάνε οι εποχές που ο Έλληνας προσκύναγε σώβρακα και φανέλες πολιτικών, έδινε χειροφιλήματα σε πολιτικάντηδες- λαμόγια και ήταν μάλιστα υπερήφανος για αυτό. Τώρα απαιτεί. Οι κουρασμένοι πολιτικοί δέχονται κριτική για τις πρακτικές των προηγούμενων ετών, γιουχαρίσματα για «το τι φάγανε» και ενίοτε γιαούρτια για παράτολμες δηλώσεις τους. Βέβαια, περιστατικά βίας που κατά καιρούς έχουμε δει δεν είναι η λύση. Είναι οι «παράπλευρες απώλειες» για τις οποίες μίλησαν οι πολιτικοί όταν ανακοίνωναν παλαιότερα τις περικοπές σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους. Από την άλλη, ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις…

Και πώς να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο άλλωστε όταν η στοιχειώδης δικαιοσύνη έχει πάει περίπατο, ο νέος των 592 ευρώ θεωρείται και «τυχερός» που δεν είναι άνεργος, οι Ευρωπαίοι μας αποκαλούν τεμπέληδες (ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουμε διπλάσια από αυτούς) και οι πολιτικοί συνεχίζουν την άνευ ουσίας και περιεχόμενου επιχειρηματολογία στα ΜΜΕ, και -το χειρότερο- τις άνευ ουσίας και περιεχομένου πράξεις. Η φούσκα του εύκολου χρήματος, τα πολλά λεφτά σε λίγα χέρια, η άνθιση της παραοικονομίας και ο συνεχής δανεισμός για να καλύψουμε τρύπες και να μπούμε και εμείς στο τριπάκι της υπερκατανάλωσης έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό τέλμα.

Και σου έρχεται στο μυαλό η δήλωση ενός αγανακτισμένου πολίτη στα κανάλια: «Εγώ γεννήθηκα Έλληνας, μεγάλωσα Έλληνας και κατάντησα Έλληνας.»


Δημοσιεύτηκε στηνκυπριακή εφημερίδα Local Echo, τον Ιούλιο του 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου