Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

20 χρόνια από την πτώση

«VIELE KLEINE LEUTE DIE IN VIELEN KLEINEN ORTEN VIELE KLEINE DINGE TUN KONNEN DAS GESICHT DER WELT VERANDERN.» Η συγκεκριμένη φράση που είναι ζωγραφισμένη σε γκράφιτι ενός κομματιού από το τείχους του Βερολίνου, λέει στους περαστικούς πως, «πολλοί μικροί άνθρωποι σε πολλά μικρά μέρη κάνουν πολλά μικρά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν την Ιστορία του κόσμου.»
Με αυτή τη φράση στο μυαλό των Γερμανών, το τείχος που χώριζε Ανατολική και Δυτική Γερμανία έπεσε. Είκοσι χρόνια μετά, γιορτάστηκε με λαμπρότητα και πανηγυρισμούς η πτώση του και κατ’ επέκταση η αλλαγή σε μια σελίδα της ιστορίας που σήμανε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ανήγγειλε την επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης. Το παρόν έδωσαν ηγέτες και πολιτικοί από όλο τον κόσμο όπως οι Νικολά Σαρκοζί, Γκόρντον Μπράουν, Χίλαρι Κλίντον, ενώ παρευρέθηκε και οι Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.
Η επανένωση γιορτάστηκε όπως αναμενόταν, με πυροτεχνήματα, συναυλίες, εκθέσεις και ένα τεράστιο ντόμινο που συμβολικά «γκρεμίστηκε», όπως το τείχος στα τέλη της δεκαετίας του 80. Ένα τείχος σύμβολο του διαχωρισμού σε Ανατολή και Δύση, σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, που όταν γκρεμίστηκε έφερε χαρά, μα πάνω απ’ όλα ελπίδα. Τα ίδια συναισθήματα έχει και αυτές τις μέρες η Γερμανία, μα και όλος ο κόσμος ολόκληρος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου